26 Nisan 2015 Pazar

Erkek Adam Örgü Örer mi?



(Fotoğrafta Amerika'da kurulmuş bir erkek örgü grubunun iki üyesini görüyoruz. Kanserli çocuklara fon oluşturmak için ördüklerini satıyorlar.)

Örgü örmek sadece kadın işi midir sizce? Bence hayır. Madem ki örgü örmek bir tür terapi olarak kabul ediliyor, bu terapiden yararlanmak sadece kadınların hakkı mı yani? 
Erkekler de örgü örerek rahatlayamaz mı? Bir şeyler üretmek, her ilmeğine emek verdiği bir yeleği giymek ya da sevdiği birine hediye etmek erkekleri de mutlu etmez mi acaba?





Bazen çok basit görünse de aslında biliyoruz ki örgü örmek öncelikle mükemmel el öz koordinasyonu isteyen, zihinsel ve fiziksel becerileri bir arada kullanmayı gerektiren, çoğunlukla sayısal bilgi isteyen bir iştir.

''Örgü örmek kadın işidir, erkek adam örgü mü örer?'' mantığı aslında kadınlara bir övgüdür. Bunu söylerken kendi cinsini yücelttiğini sanan adam farkında olmadan karşı cinsi yüceltmekte.
Elbette her yiğidin harcı değildir böyle çetrefilli bir işin altından kalkmak:) Ama  dikiş dikebilen, yemek yapabilen, yeri geldiğinde çocuk bakabilen bir erkek neden örgü de öremesin?


Alın size Türkiye'den ve dünyadan örgü ören erkek örnekleri. Bunlar sadece bir kısmı, internette yapacağınız kısa bir araştırmayla çok güzel fotoğraflarla süslenmiş güzel hikayeler bulabilirsiniz.




 Bu amcaları mutlaka duymuşsunuzdur değil mi? Bursa'nın Karacabey ilçesine bağlı Yenikaraağaç Köyü'nde çorap örmeyi bilmeyen erkek yokmuş. Hem de 5 şişle... Biz kolay olsun diye 2 şişle örülen çorap modelleri arıyoruz ya, bu amcalarım daha çocukluktan 5 şişle çorap örmeyi öğreniyorlarmış.


Bir de ilginç adet varmış köylerinde, herkesin ilk ördüğü çorap dereye atılırmış, elleri su gibi hızlı hareket edip çabucak örsün diye. Örülen ikinci çorap da fırına atılıyormuş, giyenin ayağını sıcacık tutsun diye:) 


Böylesini ne duydunuz ne gördünüz eminim: Norveç'te bir hapishanede örgü ören mahkumlar için erken tahliye imkanı sunulmuş. Bir iş kadını siparişlerini yetiştiremeyince böyle bir fikir ortaya atmış, bu sayede mahkumlar hem para kazanıyor hem de erken tahliye şansı buluyormuş.





Bu amcam da Muş'un Varto ilçesine bağlı bir köyde yaşıyor. Neredeyse 25 yıldır köyün gençleri için çeyizlik ürünler yaparak geçimini sağlıyormuş:




Bu fotoğraf 1918'de çekilmiş. Washington'da bir hastanede örgü ören askerleri gösteriyor.




Ben örgü örerken nasıl görünüyorum bilmem ama erkeklerin örgü örerken çekilmiş fotoğrafları oldukça ilginç:)

Böyle karizmatik olanı da var:



Böyle derbeder görüneni de:


Böyle sevimli takılanı da var:




''O iş bende aga!'' diyeni de...




Havuz problemi çözermişçesine uğraşanı da var:


(Cary Grant bile film setinde örgü örermiş:) Daha ne diyelim?)


Böyle resmi kalmayı başaranı da:




Andrew Salmond'a ait şu söze tam anlamıyla hak veriyorum şimdi: '' Teknolojinin hayatımızdaki yeri arttıkça biz daha basit, daha temel şeylere sarılıyoruz.''

Örgü de bu basit, temel şeylerden biri; verdiği mutluluk ve üretebiliyor olma hissi herkese lazım, erkek kadın farketmez. 











2 yorum:

Unknown dedi ki...

Herşeyimizi erkeklere kaptırdık, sonunda örgümüzüde elimizden almışlar :))

kpsszede dedi ki...

:) Belki onlar da bu şekilde düşünüyordur:) Ama kabul etmek gerek, örgüyü de hakkını vererek yapan erkekler var, gördüm ve gerçekten takdir ettim:).