14 Ocak 2012 Cumartesi

Kestaneyi nasıl bilirsiniz?

Kabuğuna çok sadık,inatçı,bir o kadar da lezzetli bilirim ben...

Kimden kpsszede

Ahh keşke kolayca bu hale gelse,armut piş,ağzıma düş misali yeyiversek,ne güzel olur değil mi?

Siz bunun kolay bir yolunu biliyor musunuz ya da nasıl pişirip,nasıl soyuyorsunuz bilmiyorum ama benim kestane ile geçmişim oldukça zengin pişirme teknikleriyle dolu...

Şöyle ki:

Sinop'tayken suda haşlanabileceğini öğrendim;o zamana kdr annem hep tavada pişirirdi...Sobamız varsa sobayı tercih ederdi tabi ama Ankarada'yken vardı soba,Antalya'da gerekmediği için kurulmamıştı...O da tavayla pişirip,sabırla soyup önüme koyardı (nur içinde yatsın annecim)...

Haşlama yöntemini öğrenince bir süre de öyle denedik ama haşlanan kestaneler kararıyor,görüntü tamamen değişiyor ve kabuğundan ayırma konusunda bir avantaj sağlamıyor...

Bu yöntem pek verimli olmayınca eskiye,tavaya döndüm.Kestane ile ilişkimiz bu şekilde kör topal devam ederken birgün Derya Baykal'ın programında yağda kızartma yöntemini duydum:

Kestaneleri yine bıçakla şöyle bir çizip,tavada kızdırdığımız yağın içine atıp,çok değil bir-iki dakika bekletip alıyoruz.

Gerçekten çok kolay soyuluyor ama tabi eller yağ içinde kaldığı için bu yöntemi de çok fazla kullanmadım...

Yok mu bunun kolay bir yolu diye bakınırken,bu seferde İkbal Gürpınar'ın programındaki ''püfçü'' abladan duydum ki fırında da pişirilebiliyormuş...Bunu bilenleriniz mutlaka vardır ama ben yeni öğrendim:)

Yine bıçakla çizip,tepsiyle fırına koyuyoruz ama ayrıca bir de kase içinde su koyuyoruz fırının alt kısmına.Bu su buharlaşınca hem kestanelerin yumuşacık olmasını hem de kabukların iyice açılmasını sağlıyor.20-25 dakika sonra hazır hale geliyor...

Kısacası benim yöntemim,daha iyisini bulana kdr budur...

Varsa daha pratik bir yolunu bilen,lütfen paylaşsın.Şimdiye kdr denemediyseniz de fırını bir deneyin derim...

6 yorum:

Unknown dedi ki...

ya ben çok seviyorum kestaneyi hele de kestane şekerine bayıla bayıla yiyorum

EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

bir defa ben de fırında yaptım.. ancak fırına koymadan önce ılık ve içine 1 damla zeytinyağı damlatılmış suda bekleterek.. sonuç iyi oldu.. tavsiye ederim..senin tavsiyelerini de mutlaka dikkate alacağım.. sevgiler..

kpsszede dedi ki...

Dürr-i Yekta,ilginçtir ben daha hiç yemedim kestane şekeri:)canım da istemiyor,ben sadece kestaneyle devam edeceğim herhalde yine:)

kpsszede dedi ki...

Eminecim,ılık suda bekletmekten haberim yokt benim,bir dahaki sefere bir de öyle deneyeyim...

Adsız dedi ki...

selam bu sene öğrendiğim bir yöntem önce kestaneleri yan tarafın dan tan tur çizip kaynar sudu 5-10 dakka beklet sonra tava veya soba pişirebilirsiniz tam istediniz gibi kebab oluyor

kpsszede dedi ki...

Adsız teşekkür ederim.bunu da deneyeyim.diğerlerinden daha kolay ve işlevsel olursa paylaşırım...